Siirry sisältöön

México y la vida digna

14.3.2010

Mexico City. Tai suomeksi korrektimmin México jenkkivaikutteet pois tipauttaen. Tai DF (Distrito Federal) kuten meksikolaisessa arkipuheessa.

Mitäpä siitä sanomaan muutaman hassun päivän perusteella?

Iso se on.

Sen kai useimmat tiesivätkin. Liekö peräti isoin maailmassa? Sellaisesta on ollut puhetta. Wikipediasta tarkistaisi äkkiä. No, ihan tarpeeksi iso se on, vaikkei isoin olisikaan. Kuitenkin rytmiltään yllättävän leppoisan oloinen verrattuna esimerkiksi joihinkin Aasian isoihin kaupunkeihin. Tai ainakin ne osat olivat, joissa itse pyörin. Tiedä sitten kokonaisuudesta.

Mitäs muuta?

Yövyn YK:ssa ihmisoikeustyötä tekevän ystävän ystävän luona. Töitä kuulemma riittää. Sekään tuskin on yllätys Meksikoa tunteville. Aiheesta kyllä löytyy luettavaa, jos lukea jaksaa.

Myös rikkautta ja sen merkkejä riittää. Köyhyyttäkin.

Hmmm… taas tuo yksinkertaistava sana, mutta ehkäpä paikallaan, sillä ainakin oaxacalaiset tuttavani väittävät, että pääkaupungissa ja Pohjois-Meksikossa taloudellisessa puutteessa elävät ovat useimmiten köyhiä myös kulttuurisessa mielessä: heidän kulttuuriset juurensa on revitty, suljettu museoiden lasivitriineihin ja pelkistetty keinoiksi hankkia peso tai toinen turisteilta ja rikkailta meksikolaisilta, joille maaseutu ja alkuperäiskansojen elävät kulttuurit ovat melkein yhtä kaukaisia ja eksoottisia kuin minullekin. Jäljellä on pilvenpiirtäjistä heijastuvia unelmia mainosten maailmasta.

Näin ainakin joillekin. Todellisuuksia on monia. En kuitenkaan ihmettele, että etenkin etelämeksikolaisen vastarintaliikkeiden puheessa toistuu liikuttavana voimana ilmaisu vida digna: ajatus omanarvontuntoisesta, ihmisarvoisesta elämästä.

Finnish Embassy, México

Mainokset
One Comment leave one →
  1. Eve permalink
    14.3.2010 7:38 am

    Kovin osuvat ja suorastaan koskettavat kuvat tämän tekstin yhteydessä. !Que haya vida digna!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: