Siirry sisältöön

Encuentro por una vida autónoma

13.4.2010

¡Zapata vive. La lucha sigue!
¡Zapata vive, vive. La lucha sigue, sigue!

Lauantaina 10.4. tuli kuluneeksi 81 vuotta Emiliano Zapatan murhasta. Zapatan ja vallankumouksen aikaiset kysymykset puhuttavat yhä. Maata ja vapautta! -iskulauseen tunnetuksi tehneen vallankumousjohtajan muistoa kunnioittaen maan ja asuinalueen puolustaminen oli lauantain keskeisimpiä teemoja Oaxacassa järjestetyssä Encuentro por una vida autónoma -tapahtumassa eli  Tapaamisessa itsehallinnollisen elämän puolesta.

Yksi suurimmista maakonflikteista liittyy jättimäiseen tuulivoimahankkeeseen Istmo de Tehuantepecin alueella Oaxacassa. Alueelle on suunnitteilla noin 5000 tuulimyllyn kokoinen tuulivoimapuisto – siellä jo olevien jättipuistojen lisäksi. Monet maansa puistoille luovuttaneista kokevat tulleensa huijatuiksi ja ovat organisoineet vastarintaa peruakseen sopimuksensa ja varoittaakseen muita hallituksen ja tuulivoimayritysten yrityksistä hankkia maat käyttöönsä.

Maasta kamppaillaan myös esimerkiksi moottoriteiden alle jäävissä olevissa yhteisöissä. Yhteistä näille tapauksille – sekä esimerkiksi kylille, joita uhkaavat suuret patohankkeet – on se, että hankkeiden tieltä väistymään eivät hyödy hankkeista millään tavoin eivätkä juurikaan tarvitse niiden tuottamia ”hyötyjä”. Päinvastoin, koko heidän elämäntapansa vaarantuu heille vieraan ja kiistämättä kestämättömän elämäntavan ylläpitämiseksi.

Maaseudun campesinot ja alkuperäiskansat ovat tottuneet elämään ilman turhaa kulutusta, tarviten äärimmäisen vähän sähköä tai teollisia tuotteita. Kuitenkin juuri heidän on väistyttävä, jotta tavarat pääsisivät kulkemaan nopeammin ja aina vain nälkäisemmälle talousjärjestelmälle saataisiin tuotettua lisää sähköä. Ja koska suhde maahan on tämän yksinkertaisen elämäntavan perusta, on maan ja asuinalueen riistämisessä kyse hyökkäyksestä koko kulttuuria kohtaan. Siksi on todennäköistä, että maahan ja asuinalueeseen liittyvät kysymykset tulevat olemaan yksi vahvimpia Oaxacan kansanliikkeitä liikuttava voima.

Kamppailun strategiana on paitsi hankkeiden ja niiden haittojen kansallinen ja kansainvälinen tuomitseminen, myös paikallisten yhteisökokousten ja yhteisöllisen elämäntavan vahvistaminen. Yhteisöllinen elämä ja siihen kuuluvat nautinnon ja ilonaiheet kuten juhlat ovat keskeisiä, sillä juuri ne ovat keinoja pitää yhteisöjen itsensä mielessä ja osoittaa muille, että asuinalueita uhkaavat hankkeet ovat useimmiten paitsi haitallisia myös tarpeettomia: jättihankkeet eivät ole hyvän elämän vaatimia välttämättömiä pahoja, uhrauksia jotka on tehtävä jotta saavutettaisiin jotain parempaa.

Tämän viestin vahvistamiseksi el Llano -puisto täyttyi neljäksi päiväksi erilaista hyvän ja kestävän elämän rakennuspalikoista – niin ajatuksista, tiedosta, taidoista ja kulttuurista kuin pienimuotoisista ja yhteisöpohjaisista teknologioista sekä solidaarisen ja ihmisarvoisen talouden suhteista ja tuotteista.

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: